неділю, 13 березня 2016 р.

Підготовка до ЗНО. Біологія. Травлення і дихання.

Дихальна і травна система.
1. Визначте послідовність складових частин травного каналу людини.
A) Глотка;
Б) шлунок;
B) стравохід;
Г) тонкий кишечник;
Д) товстий кишечник;
Е) ротова порожнина.
2. У ротовій порожнині внаслідок дії слини розщеплюються:
А) жири;
Б) вуглеводи;
В) білки;
Г) нуклеїнові кислоти.
3. Пепсин розщеплює:
А) жири;
Б) крохмаль;
В) білки;
Г) вуглеводи.
4. Пепсин активний у середовищі:
А) кислому;
Б) слабколужному;
В) лужному;
Г) нейтральному.
5. Центр ковтання розташований у відділі мозку:
А) середньому;
Б) довгастому;
В) спинному;
Г) проміжному.
6. Розщеплення білків у травній системі людини починається в:
A) шлунку;
Б) ротовій порожнині;
B) тонкому кишечнику;
Г) товстому кишечнику 
7. Залози шлунка виробляють фермент:
А) амілаза;
Б) трипсин;
В) пепсин;
Г) мальтаза.
8. Протока підшлункової залози впадає в:
A) шлунок;
Б) печінку;
B) жовчний міхур;
Г) дванадцятипалу кишку.
9. Підшлунковий сік виділяється:
A) печінкою;
Б) шлунком;
B) підшлунковою залозою;
Г) дванадцятипалою кишкою.
10. Функції печінки (декілька правильних відповідей):
A) виділення жовчі;
Б) очищення крові;
B) виділення пепсину;
Г) виділення інсуліну;
Д) накопичення глікогену.
11. Позначте, де починають розщеплюватися вуглеводи в організмі людини:
A) у ротовій порожнині;
Б) у шлунку;
B) у дванадцятипалій кишці;
Г) у товстій кишці.
12. Позначте, при недостатній кількості якого вітаміну виникає цинга:
А) вітаміну А;
Б) вітаміну С;
В) вітаміну В;
Г) вітаміну Д.
1.3 Позначте, при нестачі якого вітаміну розвивається рахіт:
A) вітаміну А;
Б) вітаміну В;
B) вітаміну С;
Г) вітаміну Д.
14. Установіть відповідність між органами та системами органів людини, до якої вони належать
A) шлунок, стравохід;
Б) нирки, сечовий міхур;
B) головний мозок;
Г) гортань, бронхи.
1. кровоносна;
2. травна;
3. дихальна;
4. нервова;
5. видільна.
15. У носовій порожнині людини повітря
А) насичується вуглекислим газом
Б) насичується киснем
В) знезаражується
Г) зневоднюється
16. Панкреатит і холецистит – це хвороби, що характеризуються запальними процесами в
А) підшлунковій залозі та жовчному міхурі
Б) шлунку та дванадцятипалій кишці
В) тонкому кишечнику та червоподібному відростку
Г) печінці та товстому кишечнику
17. Під час видиху повітря потрапляє з альвеол у
А) гортань.
Б) трахею.
В) бронхіоли.
Г) носову порожнину.
18. У якому відділі травного каналу людини для поліпшення травлення відбувається зміна рН середовища з кислого на лужне?
А) дванадцятипалій кишці
Б) шлунку
В) стравоході
Г) товстому кишечнику
19. Установіть правильну послідовність дії травних соків на їжу після її надходження до організму людини через ротову порожнину.
А) підшлунковий сік
Б) слина
В) шлунковий сік
Г) кишковий сік
20. Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.



Загальна характеристика органа
1)    розширення травної трубки, призначене для травлення білків
2)    велика травна залоза, що виробляє жовч
3)    залоза внутрішньої секреції, що виробляє тиреоїдні гормони
Одна з функцій
1)    знешкодження чужорідних речовин шляхом перетворення їх на менш токсичні
2)    синтез і виділення травних ферментів трипсину й хімотрипсину
3)    використання амінокислот і йоду для синтезу тироксину й трийодтироніну
Місцезнаходження в організмі
1)    у грудній порожнині
2)    біля задньої стінки черевної порожнини
3)    у правому міжребер’ї під діафрагмою
21. Вуглекислий газ потрапляє з крові до альвеол унаслідок
А) фільтрації.
Б) випаровування.
В) дифузії.
Г) реабсорбції.
22. Емульгування жирів під дією жовчі відбувається в
А) ротовій порожнині.
Б) товстому кишечнику.
В) шлунку.
Г) дванадцятипалій кишці.
23. Яка основна функція гортані?
А) зволоження видихуваного повітря
Б) утворення звуків
В) зігрівання вдихуваного повітря
Г) газообмін
24. У тонкому кишечнику відбувається
А) синтез глікогену.
Б) усмоктування амінокислот.
В) синтез вітамінів.
Г) остаточне всмоктування води.
25. Яка роль надгортанного хряща в організмі людини?
А) закриває вхід до гортані під час ковтання їжі
Б) утримує щитоподібну залозу
В) є місцем кріплення голосових зв'язок
Г) відкриває й закриває ворота легень
26. Яка складова шлункового соку знезаражує їжу та активізує ферменти?
А) пепсиноген
Б) хлоридна кислота
В) ліпаза
Г) слиз
27. Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.

Загальна характеристика органа
1 розширення травної трубки, призначене для травлення білків
2 велика травна залоза, що виробляє жовч
3 залоза внутрішньої секреції, що виробляє тиреоїдні гормони


Одна з функцій
1 знешкодження чужорідних речовин шляхом перетворення їх на менш токсичні
2 синтез і виділення пепсину й хлоридної кислоти
3 використання амінокислот і Йоду для синтезу тироксину й трийодтироніну
Місцезнаходження в організмі
1 у грудній порожнині
2 біля задньої стінки черевної порожнини
3 у лівому підребер'ї під діафрагмою

28. Процес, який відбувається в альвеолах легень людини, — це
А) знезараження повітря.
Б) зволоження повітря.
В) зігрівання повітря.
Г) газообмін.
29. Під час усмоктування поживних речовин у тонкому кишечнику людини до кровоносних капілярів ворсинок потрапляють
А) білки.
Б) жири.
В) амінокислоти.
Г) нуклеїнові кислоти.
30. Яку функцію НЕ виконує печінка?
А) вироблення жовчі
Б) синтез вітаміну В12
В) участь в обміні вуглеводів
Г) детоксикація продуктів обміну
31. Під час поранення в груди і розриву плеври людина не може зробити вдиху. Що є причиною цього?
А) тиск повітря в плевральній порожнині стає більшим, ніж зовні
Б) тиск повітря зовні стає більшим, ніж у плевральній порожнині
В) тиск повітря у плевральній порожнині й зовні стає однаковим
Г) відсутність тиску в плевральній порожнині




32. Яку складову зуба позначено на рисунку цифрою 3?



А) пульпу
Б) дентин
В) цемент
Г) емаль



33. При нестачі вітаміну В1 розвивається
А) цинга.
Б) бері-бері.
В) рахіт.
Г) куряча сліпота.
34. Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, аскорбінова кислота, вітамін С, протицинготний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну D.
А) протиневритний фактор
Б) протирахітичний фактор
В) протистерильний фактор
Г) протиксерофтальмічний фактор
35. Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому: 1) овочів і фруктів; 2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія); 3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові); 4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони); 5) молочних продуктів. Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.
А) частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів
Б) частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів
В) частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів
Г) частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів


Немає коментарів:

Дописати коментар